Online leerpaden

Online leerpaden

  • Praktische en administratieve informatie
  • Zomerscholen voor tieners
  • Communicatie met interne en externe partners
  • Werken aan taal op de Zomerschool
  • Visie en ontwerp van een Zomerschool
  • Begeleiden en evalueren in (en van) de Zomerschool
  • Wat na Zomerscholen?
Naar de zomerschool academie

Hoe wij jouw Zomerschool ondersteunen

Webinars

Webinars

Voor organisatoren en lesgevers

intervisie

Intervisie

Voor organisatoren en lesgevers

vorming

Vorming

Ter plekke op maat van jouw Zomerschool

Online leerpaden

Online leerpaden

Voor organisatoren en lesgevers

Podcasts

Podcasts

Buiten de Krijtlijnen

Webinars en intervisies

Webinars

We gaan in op thema's als communicatie, evaluatie, motivatie bij leerlingen, taalkrachtig lesgeven en partnerschappen met ouders.

intervisie

Tijdens een webinar krijg je concrete handvatten en tips, en is er ruimte om vragen te stellen.
Tijdens een intervisie is er een kort moment van input en ga je in interactie met andere deelnemers om goede praktijken te delen met elkaar. Zo leren Zomerscholen van elkaar!

Vorming op maat van jouw Zomerschool

Vormingen

Organiseer een gratis vorming op maat van jouw Zomerschool!

In opdracht van de Vlaamse overheid kunnen wij gratis vormingen op maat van jouw Zomerschool verzorgen! Ben je dus op zoek naar een vorming voor jouw Zomerschool-team?
Via onderstaand formulier kan je ons laten weten waar je precies naar op zoek bent, en dan helpen we je graag verder. Of stuur ons een mailtje naar info@zomerscholen.vlaanderen

Vraag een gratis vorming aan
Selectie en werving van medewerkers “Geen zomerschool zonder een krachtig team van vrijwilligers!” Dat is het uitgangspunt van deze sessie. Het werven van de juiste medewerkers is een bijzondere uitdaging. Wie zoek je? Waar vind je hen? Wat mag je verwachten van jouw vrijwilligers? In deze workshop krijg je een pak tools en handige informatie die je op weg helpen jouw ideale team samen te stellen.
Hoe ouderbetrokkenheid leersprongen bevordert Een zomerschool oprichten doe je omdat je begaan bent met het welbevinden van onze kinderen/jongeren, omdat je hen leerkansen wil aanbieden en de kans wil geven leersprongen te maken. Je doet het omdat je kinderen wil zien groeien en bloeien. Een belangrijk aspect in het maken en verduurzamen van deze leersprongen de verbinding maken tussen de zomerschool en de context van het kind/de jongere. Communicatie mét en betrokkenheid van de context/ het gezin is immers van onschatbare waarde om o.a. de motivatie van het kind/jongere hoog te houden en de duurzaamheid van een traject binnen een zomerschool te verhogen.
Organisatie van de startdag met je team Wist je dat een sterke start, niet alleen voor een krachtige zomerschool zorgt maar bovenal propvol opportuniteiten zit? Een startdag is een moment dat plaatsvindt voor de start van jouw zomerschool en is hét uitgelezen event om iedereen samen te brengen. Vaak is dit ook de eerste dag waarop jouw team elkaar en jou als organisator voor het eerst ontmoet. Jouw startdag is het uitgelezen moment om je team te laten kennismaken met jouw zomerschool, met de missie en visie, het moment waarop informatie gedeeld wordt, materiaal uitgewisseld, afspraken gemaakt en meer. Maar wist je ook dat je van deze dag gebruikt kan maken om samen met jouw team het programma van jouw zomerschool vorm en inhoud te geven? Meerdere vliegen in een klap. Schoolmakers begeleidt jou om van jouw startdag een topdag te maken.
De evaluatie van je zomerschool Na afloop van de zomerschool is het opportuun om een eigen evaluatie uit te voeren van de zomerschool en de effecten ervan op de leerlingen te meten. De bevindingen van deze evaluaties kunnen worden gebruikt om de kwaliteit van een volgende editie van de zomerschool naar een hoger niveau te tillen. Hoe pak je zelfevaluatie aan? Wanneer start je hiermee en welke gegevens verzamel je? In deze sessie begeleiden we stap voor stap doorheen dit proces.
Het coachen van je lesgevers & begeleiders (in het omgaan met kwetsbare jongeren) Het inrichten en faciliteren van zomerscholen is één van de oplossingen om onderwijsongelijkheid proactief te bevorderen. Er zijn echter nog heel wat uitdagingen.Vraag jij je ook af hoe je dat het beste aanpakt: kwetsbare jongeren versterken tijdens jouw zomerschool? Tijdens deze sessie ondersteunen we lesgevers en begeleiders in hoe optimaal omgaan met jouw doelgroep om hen bovenal hun maximum potentieel laten beleven.
Veel werk! Weinig tijd? Hoe hou je het overzicht, je enthousiasme warm en het hoofd koel? Als coördinator van een zomerschool dien je op korte tijd veel te organiseren in samenwerking met vele betrokkenen vanuit verschillende organisaties. Je leidt een mooi project, waarin veel (zonne)energie en goesting zit, maar die bruisende energie kan ook wel eens tot chaos leiden. Heb je behoefte aan een eenvoudig systeem om overzicht te houden? Of wil je een sparring partner die mee naar de prioriteiten kijkt? In een online coachingsgesprek kunnen we concreet meedenken met wat jij nodig hebt en ga je snel terug met een helder hoofd aan de slag!
Laat jouw lesgevers en begeleiders leren van elkaar! Zelfs in die korte periode van de Zomerschool is het fijn dat je begeleiders en lesgevers kunnen leren over hoe ze bezig zijn én dat ze met vragen (hoe pak ik dt nu best aan?!) ergens terecht kunnen. Ons advies is: organiseer intervisiemomenten, waarin ze van èlkaar kunnen leren. Contacteer ons voor een professionele intervisiebegeleider op jouw Zomerschool of leer in een begeleiding-op-maat hoe jullie dit zelf kunnen opnemen met enkele van jullie meer ervaren lesgevers/begeleiders.
Diversiteit en cultuursensitief werken Zomerscholen brengt een bonte mengeling aan leerlingen en ouders samen. Deze diverse mix behendig benaderen maakt deel uit van jouw project. Na afloop van deze sessie beschik jij over krachige tools en handvaten om cultursensitief werken te optimaliseren op jouw zomerschool.