Een dag op de Zomerschool in Lier

Na een lange voorbereiding achter de schermen was het een heugelijke dag om de start van de zomerschool in Lier mee te maken. De speelplaats is versierd en ondanks dat het schooljaar nog maar net is afgelopen, voelt het zoals 1 september. ’s Ochtends worden de kinderen opgewacht door een heleboel medewerkers om naar het juiste lokaal te worden begeleid. Er zijn 58 kinderen in het totaal van het eerste tot vijfde leerjaar vanuit alle verschillende lagere scholen van Lier. Iedere klas heeft één vaste begeleider en wordt ondersteund door twee of drie vrijwilligers.

Hamza is één van die vrijwilligers en komt helpen in het vijfde leerjaar. Tot voor kort was Hamza sportjournalist in Irak en nu spendeert hij zijn tijd aan het ondersteunen van de zomerschool. Hij levert graag zijn bijdrage, kan vlot connecteren met de kinderen en verfijnt zo ook nog zijn Nederlands. De samenwerking tussen de zomerschool en de VZW Mondiale Werken heeft geleid tot een mooie mix van culturele achtergronden bij de zomerschoolbegeleiders.  

Bij iedereen kriebelt het voor de eerste dag. Ook bij coördinator Els die instaat voor een vlot verloop van heel het gebeuren. Ze staat in voor de opvolging van de begeleiders en is voor hen het eerste aanspreekpunt. De kinderen die niet zijn komen opdagen worden direct opgebeld door een medewerker om hen mee te delen dat ze alsnog welkom zijn. Even later stromen er nog enkele kinderen binnen.

Eerst is het tijd voor een uitgebreide kennismaking en groepsvorming waarbij de kinderen en de begeleiders elkaar beter leren kennen. Ook daar worden er kansen gegrepen om kinderen al spelenderwijs te laten leren. Nadat het ijs is gebroken, worden er in elke klas verschillende activiteiten gedaan waar taal en wiskunde aan bod komen. De sfeer is ontspannen en de kinderen zijn betrokken. In elke groep zitten gemiddeld acht kinderen en drie begeleiders, wat het mogelijk maakt om elk kind te ondersteuning te bieden die hij of zij nodig heeft. 

In de namiddag verspreiden de kinderen zich over verschillende locaties in de stad. In de sportzaal, de minigolf en het jeugdhuis staan begeleiders klaar om allerlei activiteiten te doen met de kinderen. In het jeugdhuis leren de kinderen van het vijfde leerjaar elektronische muziek maken en tonen ze hun resultaat met trots. In de sporthal is het behoorlijk spannend tijdens de laatste minuten van de baseball match op maat van de kleinsten. Vooraleer iedereen het goed en wel beseft, zit de eerste dag van de zomerschool in Lier er op.

Wil je de video zien die we maakten in Lier? Klik dan hier.

Deel: