In 5 stappen naar de ideale leeshoek op jouw zomerschool

Fransien Vandermeersch was directeur van het Sint-Jozef Sint-Pieter in Blankenberge en installeerde daar met succes een leeshoek. Resultaat: leerkrachten die bewust met lezen omgaan en leerlingen die vaker een boek vastnemen. 

Samen met Margot Van Dingenen van de organisatie ‘Iedereen Leest’ zet ze jou op weg om op korte tijd ook in jouw zomerschool de perfecte leeshoek op te zetten. 

1.   Kies bewust

“Een leeshoek is een bewuste keuze. Denk na wat de meerwaarde ervan kan zijn voor jouw zomerschool. Uit onderzoek blijkt dat het niet goed gesteld is met de leesvaardigheid op school. En laat nu juist leesvaardigheid ook een hefboom zijn voor leervaardigheid: meer dan de helft van de leerinhouden verloopt via taal. Een zomerschool is dan ook de perfecte plek om dit aan te pakken. Niet alleen de leesvaardigheid zelf, ook de goesting om een boek vast te nemen en je als kind te verdiepen in verhalen is de moeite waard om er energie in te investeren. Wanneer je voor een leeshoek gaat, zorg er dan ook voor dat lezen elke dag op de agenda staat. Net als sport en spel, zou ook lezen een verplicht onderdeel moeten zijn van een zomerschool. Het is immers even levensnoodzakelijk.”

2.   Veilige en gezellige plek

“Een leeshoek moet een veilig plek zijn. Een hoekje waar je je op je gemak voelt. Een knuffel kan helpen om jongere kinderen in hun boek te laten verdwijnen. Voor iets oudere kinderen kan een tapijtje, lamp of een deken al de juiste sfeer creëren. Een tapijt is meteen ook een goede afbakening van de leeshoek. Misschien kan je een paar leuke meubels lenen om het helemaal af te maken? Zoals een strandstoel en een zomerse parasol? Een goede leeshoek nodigt uit om er naartoe te gaan.  

Geef de kinderen ook de ruimte om tijdens vrije momenten en na een taak of speeltijd naar de leeshoek te trekken.”

3.   Kwaliteit boven kwantiteit

“Een paar goede, recente boeken is beter dan een hele doos vol verouderd materiaal. Ben je aan een school gekoppeld, check dan of je boeken kan lenen van de school. Verder is de plaatselijke bibliotheek altijd een goede partner. Heel wat vestigingen hebben een speciale koffer of box die je zal kunnen uitlenen. Neem tijdig contact met hen op, ten laatste in juni, zodat ze/er nog voldoende tijd hebben/is om voor jou de juiste materialen te verzamelen. Bibliotheken hebben ook goede informatie over wat voor soort materialen jouw doelgroep graag leest en welke zaken vaak uitgeleend worden. Ze hebben bovendien recent aanbod.  

Ook de organisatie ‘Iedereen Leest’ helpt je graag verder. Op hun website www.iedereenleest.be vind je artikels die je op weg zetten om werk te maken van een leesomgeving op school. Op de website van Jeugdboekenmaand staan gratis handleidingen met werkvormen die je zo kan downloaden. En via Boekenzoeker (www.boekenzoeker.be) kan je op zoek naar specifieke boeken rond één bepaald thema: van ‘black history month’ tot ‘pesten’ en ‘sterren en planeten’.

4.   Stel je boeken toegankelijk en zichtbaar op

“Zorg dat kinderen aangesproken worden door de boeken in je leeshoek. Beter een paar boeken met de kaft naar voren, dan tientallen boeken in een gesloten kast. Zet dagelijks een ander boek in de kijker, zowel fictie als non-fictie. Zorg dat het boek aansluit bij de leerstof of bij de interesses of leefwereld van de kinderen. Heeft één van de kinderen een gebroken arm? Dan kan een leesboekje over het ziekenhuis of een medisch boek hun interesse wekken.” 

5.   Sluit de dag af met een voorleesmoment

“Sluit elke dag af met een voorleesmoment in de leeshoek. Je kan elke keer verder lezen uit hetzelfde boek, of je kan elke dag één fragment voorlezen uit telkens een ander boek. Kies je voor dat laatste, spoor hen dan aan om op een vrij moment verder te lezen. Stel op het einde van het voorlezen vragen die hen motiveren om ook zelf het boek vast te nemen: hoe zou het aflopen? Hoe zullen de personages zich verder ontwikkelen?”

“Een school, en dus ook een zomerschool, heeft veel mogelijkheden om kinderen tot leren te brengen. En lezen is daar een belangrijk deel van. Als (zomer)school zit je aan de bron en heb je een uitgelezen kans om hier volop op in te zetten. Veel succes!”

Heb je nog vragen of bedenkingen rond een leeshoek? Dan mag je altijd contact opnemen met Margot Van Dingenen van ‘Iedereen Leest’ via margot.vandingenen@iedereenleest.be. Hier vind je nog meer informatie over de Bib-reispas, een leuke actie waarbij je een prijs kan winnen als je zes boeken leest deze zomer en hier kan je terecht voor wanneer je een auteurslezing wilt organiseren in jouw zomerschool. 

Deel: